Barolo&Friends

De diversiteit van de Piemonte.

De titel klinkt al heerlijk toch? Als Barolo een persoon zou zijn dat was dit zeker een vriend van me geworden. Vooral omdat hij altijd verrast wanneer ik bij hem ben. U zult zich afvragen waar dit artikel over moet gaan?

Op maandag 2 maart bezocht ik de proeverij van Perswijn van uitsluitend Piemontese wijnmakers genaamd Barolo&Friends. Voorafgaand aan dit evenement, wat gehouden werd in het schitterende Intercontinental Amstel Hotel te Amsterdam , nam ik deel aan een speciale seminar. Deze seminar werd gegeven door Lars Daniëls. Een fijne Bourgondiër die erg prettig en gepassioneerd kan vertellen en schrijven over wijn.

De seminar ging uiteraard over de schitterende historische wijnstreek Piemonte. We kregen tijdens deze vlucht 10 verschillende wijnen te proeven.

Welkom aan boord.

De eerste vlucht bestond uit een tweetal wijnen van de Nascetta druif. Deze druif is enigszins in de vergetelheid geraakt en om eerlijk te zijn had ik deze druif ook nog niet eerder geproefd. Desalniettemin groeit er toch een bescheiden 10h2 van deze Nascetta druif. Er zijn 2 DOC’s: Langhe Nascetta en Nascetta del Commune di Novello. Deze laatste ligt overigens in de Barolo streek.

  1. Casa Baricalino – Langhe DOC Nascetta del Commune di Novello
  2. Elvio Cogno – Langhe DOC Nascetta del Commune di Novello

Barbera druif laat zijn diversiteit zien.

Op vlucht nummer twee een drietal wijnen van de Barbera druif. De Barbera druif is veruit de meest verbouwde rode druif binnen de Piemonte. Barbera d’Alba en Barbera d’Asti zijn daarbij de meest bekende namen. Hij rijpt wat later dan Dolcetta en wat eerder dan Nebbiolo.

Barbera is een oud druivenras dat waarschijnlijk geïntroduceerd werd ergens in de 18e eeuw. Echt typisch voor de Barbera zijn de hoge zuren in samenspraak met de rode kersen. Meestal vind je ook wat kruiden in de afdronk die goed verpakt zijn in subtiele tannines.

  1. Costa dei tigli Winery – Barbera d’Asti Superiore DOCG ‘Giulia’ 2016.
  2. Franco Mondo – Nizza DOCG ‘Le Rose’ 2015
  3. Castello di Gabiano – Gabiano DOC ‘A Matilde Giustiniani’ 2012

Overigens was deze laatste wijn van Gabiano een blend van Barbera ( 90-95% ) en Freisa ( 10-15% ) . Deze gelijknamige DOC ligt ten zuiden van rivier de Po. Vanwege een bijzondere combinatie in terroir en rijping geven deze wijnen mooie strakke, rijpe en diepe aroma’s. En de 24 maanden houtrijping op Barrique en 12 maanden dragen hier natuurlijk aan bij.

Freisa en Albarossa erg bijzonder.

Natuurlijk kreeg deze bijzondere vlucht een vervolg. Wederom proefde ik een tweetal wijnen die nieuw waren voor mijn smaakpapillen. Freisa is een blauw druivenras die, in vergelijking met Barbera, Nebbiolo en Barbera een bescheiden hoeveelheid flessen produceert. Toch komen er van de jaarlijkse 600.000 + flessen interessante wijnen naar voren.

En als tegenhanger van de Freisa een schitterende Albarossa. Dit is een wijn van Barbera en Chatus. Deze laatste is een oud druivenras wat zijn oorsprong vindt in de Ardèche.

  1. Cascina Gilli – Freisa d’Asti Superiore DOC ‘Arvele’ 2016
  2. Marco Bonfante – Piemonte DOC Albarossa ‘Albarone’ 2015

Nadat we het laatste slokje Albarossa in onze spittoon gooiden was de landing in gezet en kon men vol verwachting uitkijken naar de volgende twee wijnen. Uiteraard werd Nebbiolo niet vergeten!

Koningin aan de voet van de berg

De Nebbiolo heeft een wereldwijde beplanting van zo’n 6200 hectare. Hiervan groeit maar liefst 5500 hectare in Italië. Daarentegen groeit 37% van de Nebbiolo binnen de Langhe & Roero. Weliswaar voert Barolo de lijst aan ( 2149 h2 ) , maar gevolgd door Barbaresco ( 763 h2 ).

Verder is de Nebbiolo ook geroemd om zijn bewaarpotentieel, kleur en natuurlijk smaak! De smaken die naar voren komen bij deze Barolo; rozen, hazelnoot, beetje truffel en wat eucalyptus.

  1. Palazzo Rossa – Nebbiolo d’Alba DOC 2016
  2. Amalia Cascina – Barolo DOCG ‘Coste’ 2015

Aanvankelijk had ik wat meer verwacht van de Nebbiolo d’Alba vanwege het feit dat hij op mijn eigen website ook te verkrijgen is, en ik daar zeer over te spreken ben. Wanneer de Nebbiolo van Palazzo Rossa nog even rijpt in de fles verwacht ik wat meer vuurwerk in het glas. Desalniettemin genoot ik wel enorm van ieder slokje Barolo van Amalia Cascina. De tannines kregen geen grip op het fruit waardoor de smaken prettig van wang naar wang gingen.

Mede dankzij een 20-30 dagen schil contact en een mooie balans tussen de druiftannine en wijntannine is deze wijn een genot om te drinken.

Moscato d’Asti brengt ons weer veilig aan de grond.

De Moscato druif is een heel erg oud druivenras. En volgens Regione Piemonte – Vendemmia 2017 ligt de productie op 86.3 miljoen flessen. Echter is het van origine een Mediterraans ras met zijn oorsprong in Griekenland of Italië. Verder bestaat de Moscato familie uit de Moscato Bianco, Muscat blanc a petit grains en de Muscat d’Alexandrie.

Als laatste op de proeftafel:

  1. Cerrino – Moscato d’Asti DOCG 2019

Een fraaie dessertwijn met een licht bubbeltje. Volop meloen , rozen en rijpe perzik.

Lars hartelijk bedankt voor deze fijne en leerzame proeverij.