De Barbera druif ten top

Nizza – Barbera met een eigen DOCG

Nizza heeft het inmiddels geschopt tot een eigen DOCG. Een aantal samenwerkende boeren en een goede lokale coöperatie met een ambitieuze oenoloog wilden Nizza beter op de kaart zetten.

De subzone moest een topzone worden. Nizza zou de lokale tegenhanger worden van Barolo en Barbaresco, maar dan op basis van Barbera. Niet alleen werden de opbrengsten per hectare beperkt tot 7 ton per hectare, maar er werd ook bepaald dat hellingen op het zuiden, zuidoosten en zuidwesten in aanmerking komen voor de aanduiding Nizza.

Houtrijping is verplicht: zes maanden voor Nizza en twaalf maanden voor Nizza Riserva. En natuurlijk is het handig dat Nizza gemakkelijk uit te spreken is.

De strategie werkte. Het consortia wist de DOC Barbera d’Asti Superiore Nizza om te zetten in een eigen DOCG Nizza. Daardoor kreeg Nizza meer bekendheid en stegen de prijzen samen met de kwaliteit van de wijnen en de wijngaarden – zelfs van wijngaarden die dat kwaliteit misschien niet verdienden. Zo werkt dat nou eenmaal met appellations.