Koffiebloemen

De bloemen van een koffieplant

Koffie bloemen
Een koffieplant met koffiebloesem

Uiterlijk

De bloemen van een koffieplant zijn wit van kleur en vormen clusters op de takken. Koffieplanten bloeien meestal eenmaal per jaar ondanks dat in sommige landen waar twee keer per jaar wordt geoogst, twee bloesem periode voorkomen. Daarom kunnen er tegelijkertijd bloemen en en koffiebessen in verschillende stadia van rijping aan een plant zitten.

Levensduur

Koffieplanten produceren hun eerste bloemen als ze ongeveer twee tot drie jaar oud zijn. De eerste oogst vindt plaats na ongeveer drie tot vijf jaar. Deze timing is afhankelijk van terroir factoren, zoals bodemvruchtbaarheid en plantenvariëteit. Koffieplanten bloeien meestal eenmal per jaar.

Geur

In de 17e eeuw werden de bloemen van een koffieplant omschreven als Arabische Jasmijn. De bloemen zien er namelijk uit en ruiken als de bloemen van een jasmijnstruik of citrusboom.

Bestuiving

Wil de plant vruchten produceren, dan moeten de bloemen worden bevrucht. De Arabica plant is zelf bestuivend, de Robusta heeft verstuivers nodig. En omdat de Robusta verstuivers nodig heeft, is de geur indringender dan die van Arabica. De zoete geur trekt bijen aan die de bloemen verstuiven.

Benieuwd naar de koffie van AWAKE? Stuur je aanvraag naar info@awakewijnenkoffie.nl of bestel ze in de webwinkel

Volg AWAKE op instagram and stay AWAKE