Masterclass Pinot Noir

Proefcollege Bourgogne Pinot Noir

Op vrijdag 1 november 2019 bezocht ik een Bourgogne masterclass. Pinot noir was het thema en dat hebben we gemerkt! Wat een schitterende en bijzondere wijnen kwamen er voorbij. Dat Bourgogne de benchmark blijft voor Pinot Noir werd weer even onderstreept.

De masterclass werd verzorgt vanuit de wijnstudio en niemand minder dan de wandelende Bourgogne encyclopedie Joep Speet verzorgde de masterclass Pinot Noir. Deze Magister Vini en Bourgogne docent was een genot om naar te luisteren…. over passie gesproken!

Nadat we begonnen met wat theorievragen over de Bourgogne kwamen daar al snel de eerste 2 proefwijnen. Aan de ene kant van de tafel kregen we Bourgogne Pinot Noir, Château de Santenay 2017. Aan de ander kant St Aubin 1er Cru Sur le Sentier du Clou, Domaine Larue 2015. Omdat beide wijnen afkomstig zijn uit de Côte de Beaune was het verschil tussen beide goed te beoordelen. Weliswaar omdat laatste wijn een 1er Cru was maar ook vanwege verschillende wijnvinificatie technieken.

Terroir

Wanneer je veel pinot noir proeft wordt het ook steeds duidelijker dat de Bourgogne een doorgeefluik is van het terroir. De bodem, de wijnmaak technieken en eigenlijk het totale wijngaardbeheer proef je gewoon terug in je glas. Een grappig daarbij horend gezegde luidt: ” Pinot noir heeft van zichzelf geen smaak en dat is maar goed ook “. De consument mag niet vergeten worden hoe hard het tegenwoordig werken is, om deze gevoelige druif , op zijn mooist te laten smaken. Kortom de reden waarom Bourgogne rood vaak zo prijzig is hangt af erg veel factoren. Met name de lage opbrengst per hectare, de gevoeligheid voor wijnziektes zoals; meeldauw, valse meeldauw en grijze rot , maar met name de grote vraag maken de beste Bourgogne wijn vaak erg prijzig en voor velen onbetaalbaar.

Intussen Glas 3 en 4 : Op de proeftafel een Pommard Cuvée Carman van Domaine Latour-Giroud 2017 en een Marsannay Les Favières van Domaine Guyot 2016. Ook weer werd het verschil in terroir duidelijk zichtbaar. Laatst genoemde was de eerste Côtes de Nuits wijn van de avond. De Marsannay is mooi rond met een vrij hoge tannine. De diepe paarse kleur verraadde zijn smaken van rood fruit al een beetje. Omdat ik persoonlijk de neus spannender vond dan de smaak viel deze wijn toch lichtelijk wat tegen. De Pommard had een wat boterachtige structuur. De zuren waren wat hoog maar dankzij zijn 12 maanden hout rijping goed in balans. Bramen all over the place.

Vervolgens vertelde Joep wat over de ontwikkelingen binnen het wijngaardbeheer. Hierover later meer.

Premier Cru

Omdat mijn ogen al waren gevallen op wijn 5 & 6 uit de Nuits St. Georges, dwaalde mijn gedachtes af naar afgelopen zomer. Toen mijn partner en ik een kleine competitieve zoektocht maakte naar de mooiste Nuits St. Georges wijn. Als we Domaine Méo-Camuzet daar hadden geproefd had hij met afstand deze wedstrijd gewonnen. Wat een genot! De puurheid van het fruit is overal en de tannines en de zuren krijgen geen grip op het fruit (wijn 5). Wijn 6 dus hetzelfde wijnhuis maar ter vergelijking even een Nuits St. Georges 1er Cru! De wijn heeft de rijping op nieuw hout gekregen waardoor de body en de lengte wat groter werd. Ook een feestje in het glas. Samengevat heeft deze wijnboer het werk in de Bourgogne echt tussen de vingers.

Grand Cru

Ten slotte mocht ik voor het eerst in mijn leven 2 Grand Cru wijnen naast elkaar proeven. Allereerst proefde ik de enige appellation Grand Cru van de Côtes de Beaune. De Aloxe Corton heuvel is daarmee erg bijzonder om te mogen proeven. Voor de volledigheid ; Corton Grand Cru Hautes Mourottes, Domaine Ardhuy 2013. Een volwassen wijn werd gezegd. Na een hoop fruit in het begin gingen de traden de tannines en zuren al vrij snel op. In het bijzonder waren de zuren zachter dan anders waardoor je echt de klasse van de wijn beleefde. Toch kwamen die fruit tonen weer helemaal terug nadat de wijn even had geademd in het glas. Bij de tweede slok toonde hij weer zijn klasse en het de afdronk duurde voor mijn gevoel wel uren.

Voordat ik overging naar Clos de Vougeot Grand Cru 2016!! van wederom wijn eindbaas Méo-Camuzet neutraliseerde ik mijn smaken met wat biscuit en water. Tijdens mijn bezoek afgelopen zomer aan Clos de Vougeot kwam ik al tot de conclusie dat hier speciale wijnen vandaan komen. Nu voelde ik me vereerd zo een bijzonder wijn te proeven. De kleur was diep paars voor een Pinot Noir en het rijke boeket aan rood en zwart fruit hield niet op. In 1 woord geweldig.

Dankjewel Joep voor deze hele interessante masterclass maar bovenal bedankt voor jouw passie en enthousiasme. Van deze mensen kunnen er wat mij betreft niet genoeg zijn.